Yara izi tedavisi (skar revizyon) hakkında merak ettikleriniz ya da sorularınız mı var?
İlgili Operasyonlar
YARA İZİ TEDAVİSİ (SKAR REVİZYON)
Yanık, jilet, kesik izi, cilt üzerinde iz bırakabilir. Ameliyat izi de bu kategoride değerlendirilmektedir. Yara izi tedavisi, hareket kısıtlılığına neden olabilir. Kas fonksiyonlarını da etkiler.
Yara İzi (skar revizasyon)
Yara izi ameliyatında, skarın yönü, derinin özellikleri, yaranın büyüklüğü ve derinliği, bölgenin kanlanma derecesi, deri iyileşme cinsi ve travma derecesi belirleyici rol oynamaktadır. Yara izi ameliyatı (Skar Revizyon) operasyonunun başarılı geçmesi, skarın yapısına bağlıdır. Günümüzde birçok yara izi, steroid ilaçlar ve skar revizyon adı verilen operasyonlarla tedavi edilebilmektedir. Ameliyat öncesinde bazı steroid ilaçlar seçenekleriyle tedavi uygulanabilir. Her ameliyatta olduğu gibi ilaç tedavisi önceliklidir. Skar Revizyon yani yara izi ameliyatı öncesinde de ilaç tedavisi büyük önem taşımaktadır.
Skar Çeşitleri ve Tedavisi
Skar çeşitlerinden Keloid skar, yara kenarlarından veya keloid insizyon kenarlarından taşan, kaba ve kaşıntılı skar dokusudur. Kan renginde olan veya deriden daha koyu renkte olabilen bu skarlar, vücudun yaralanma sonucunda kolojen fibroz proteini üretmeye devam etmesiyle meydana gelmektedir.
Vücudun her yerinde meydana gelebileceği gibi, en çok omuz ve kulak memesi kısımlarında meydana gelmektedir. Deri rengi koyu olanlarda daha fazla görülür. Keloid yara izi tedavisi işlemlerinde, skara direkt olarak steroid enjeksiyon uygulanır. İlaç tedavisi sonuç vermezse, keloid kesilir ve yerine dikiş atılır. Daha sonra keloid tekrar ortaya çıkabilir.
Diğer bir skar çeşidi hipertrofik skar çeşitleridir. Keloid skarlara benzemesine rağmen, hipertrofik skar çeşitleri yaranın içerisinde kalır. Steroid enjeksiyon uygulamalarıyla bir yıl kadar tedavi gerektirmektedir. Cerrahi yara izi tedavisi gerektiren durumlarda, cerrah fazla skarı çıkarır ve insizyonu daha az görünür bir şekilde yerleştirir. Dokuz ay silikon tatbiki yapılır. İki yıla kadar kaba skar oluşumunu engellemek için, steroid tatbiki uygulanır.
Kontraktür skar türleri ise, yanık ve benzeri durumlarda ortaya çıkar. Yanıkla meydana gelen skar, kontraksiyon bir görünüm meydana getirir. Kontraksiyonun meydana geldiği kısma yakın kasları ve diğer bölümlerin hareket fonksiyonunu etkileyebilir. Bu skar türünün yara izi tedavisi işleminde, yanık olan kısım kesilir ve kesilen yere deri krefti ve flebi uygulanır. Z plasti uygulaması bazı durumlarda kullanılır. Yüz skarları ise, kesildikten sonra, daha ince dikişlerle kapatılarak tedavi edilir.
Tedavi Yöntemleri
Derideki doğal çizgilere dikkat edilerek, meydana gelen skarın daha az fark edilir bir şekle getirilmesi, Z-plast yara izi ameliyatı tekniği ile mümkündür. Bu yöntemde skar çıkarılır ve her iki tarafta üçgen şeklinde flepler oluşturulur ve yeni insizyonlar meydana getirilir. Bu flepler ‘Z’ şeklinde yarayı kapatır. Birkaç gün sonra ince dikişler alınır. Deri grefTleme ve flep tedavisi, diğer bir yöntemdir. Vücudun başka bir bölümünden yapılan deri nakli işlemidir.
Tedavi bir yıla kadar devam edebilir. Yara izi ameliyatı sonrasında, deri yani greft, bazen tutmayabilir. Bu tedavi yöntemi, tamamen nakledilen derinin uyum sağlamasına bağlıdır.