Tüp Mide ameliyatı hakkında merak ettikleriniz ya da sorularınız mı var?
İlgili Operasyonlar
TÜP MİDE AMELİYATI (SLEEVE GASTRECTOMY)
Kilo vermek için pek çok yöntemi denemiş; ancak hala kilo verememiş kişiler obeziteden kurtulabilmek için tüp mide ameliyatı tedavisini tercih etmektedir. Diğer yöntemlerden sonuç alınamadıysa; uzman incelemesinden geçtikten sonra doktorun da kararıyla mide küçültme operasyonu geçirebilirsiniz. Ameliyat öncesinde ve sonrasında oluşabilecek hataları en aza indirmek için cerrah ile sıkı bir iletişim halinde olmak gereklidir.
Hazırlık döneminde cerrahla ya da hasta koordinatörüyle yakın iletişimde olursanız; başarılı bir operasyon geçirmeniz mümkün olabilir. Yalnızca tüp mide ameliyatı olmak yeterli değildir. Yaşamda kalıcı değişiklikler yapılması da gereklidir. Ameliyatın başarılı olması için operasyon öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler önemsenmelidir.
Tüp Mide Ameliyatı Operasyon Öncesi
Obezite tedavisi kapsamında hastalara uygulanan tüp mide ameliyatı operasyon öncesinde gerekli olan tüm tetkikler yapılmalıdır. İlk olarak anestezi uzmanı hasta üzerinde bir değerlendirme yapmalıdır. Ameliyat sırasında olabilecek riskler belirlenmelidir. Hastanın durumuna göre ek olarak; kalp damar cerrahisi, kardiyoloji, psikiyatri ve göğüs hastalıkları gibi ilave konsültasyonlar da gerekli olabilir. Ayrıca hastaya detaylı bir kan tahlili yapılmalıdır. Böylece karaciğer ve börek fonksiyonları, endokrinolojik tetkikler ve kanama pıhtılaşma değerleri incelenecektir.
Sonuçlar doğrultusunda mide küçültme cerrahisine uygun bir sağlık durumunda olunup, olunmadığına karar verilecektir. Ameliyat öncesinde gerekli tetkiklerin yapılması lazımdır. Endoskopi ve batın ultrasonu da ameliyat için gerekli olan tetkikler arasında yer almaktadır. Endoskopi incelemesinde hastanın yemek borusu, on iki parmak bağırsağı ve mide incelenerek; tüp mide ameliyatı için engel teşkil edecek ülser, kitle ya da anormallik olup olmadığı saptanabilecektir. Batın ultrasonunda ise; batın içi organlarda herhangi bir problemin olup olmadığına bakılabilecektir. Karaciğer yağlanması varsa, derecesi saptanmaktadır.
Safra kesesi incelenerek, taş varsa operasyon sırasında safra kesesi de alınabilir. Nadiren de olsa yumurtalık kistleri ve henüz haberdar olunmayan gebeliklerin saptanması da mümkündür. Diyabet, solunum problemi ya da hipertansiyon problemi varsa; ameliyat olunmadan gerekli tedavi uygulanmaktadır. Hasta mide küçültme operasyonuna hazır bir hale getirilmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Operasyon Sonrası
Gerçekleştirilen tüp mide ameliyatı sonrasında yaşam tarzı ve beslenme konusunda değişiklik yapılması zorunludur. Bazen hastalara özel bir gastrik sleeve diyeti de önerilebilmektedir. Hastalardan yağ oranı düşük besinler tüketmeleri ve kızartmadan uzak durmaları istenmektedir. Operasyonun kalıcı bir şekilde başarıya ulaşabilmesi için mide küçültme ameliyatı sonrasında beslenmeye önemli ölçüde dikkat edilmelidir. Ameliyattan sonra en az bir hafta süre berrak, sıvı ve düşük şekerli gıdalar tüketilmelidir. Su, et suyu çorbası, meyve çayı ya da çay tüketilmesi önerilir. Vücudun karbonhidrat ihtiyacı meyve ve sebzelerden sağlanmalıdır.
Operasyon sonrasında beslenmeye dikkat edilmesi gereken mide küçültme ameliyatı gerekli beslenme şartları yerine getirilmediği takdirde, uzun vadede kilo kaybı sağlayamamaktadır. Bu nedenle beslenme konusunda dikkatli olunmalıdır. Yaşam tarzında ve beslenme düzeninde doktorun önerdiği düzeyde değişikliklerin gerçekleştirilmesi gereklidir.